Diverse

Böcker

Ovanstående bok, (ISBN 91-630-3654-1), är den första av de två böcker som Dalslands Konstförening har givit ut om Dalslands Konstnärsförbund.  Boken är i A4-format med hård pärm. Konstnärerna som då tillhörde Förbundet (50 st) presenterades med porträtt, en färgbild på något verk och sitt CV. Tidigare men nu ej levande konstnärer fanns med i en förteckning. Den kom ut i samband med Konstföreningens 60-årsjubileum 1995.

I redaktionen satt Björn Carlén och Inga-Britt Jonsson. Björn Carlén stod för sammanställning, formgivning och datorsättning. För tryckningen svarade AB Åmålstryck. Upplagan är så gott som slutsåld. Ett fåtal finns att köpa hos Barbro Erlandsson Bratt kgb@tele2.se eller hos Björn Carlén carlen.bjorn@telia.com Möjligen kan du också hitta den på något antikvariat eller på någon auktion.

Ovanstående bok, (ISBN 91-631-6419-1), är den andra av de två böcker som Dalslands Konstförening har givit ut om Dalslands Konstnärsförbund. Den kom ut i samband med Konstföreningens 70-årsjubileum 2005. Boken är upplagd på liknande sätt som den från 1995 (till vänster på sidan). 52 sidor i A4-format med hård pärm. Bortgångna medlemmar (10 st) har förstås fått ge plats för nya konstnärer (12 st), Nya verk och CV-informationer har givetvis tillkommit för samtliga medlemmar.

I redaktionen satt Björn Carlén och Barbro Erlandsson Bratt. Björn Carlén stod även nu för sammanställning, formgivning och datorsättning. För tryckningen svarade AB Åmålstryck.

Del 2 finns att köpa hos Dalslands Konstförening, hos en del bokhandlare och gallerier, Dalsland Center och Dalslands konstmuseum. Är man medlem kan man hos Dalslands Konstförening köpa boken för 200 kr plus frakt. På de andra försäljningsställena varierar priset. Ca-priset är 250 kr.
En utmärkt bok om man vill hålla sig à jour med det dalsländska konstlivet, men också en vacker presentbok. Beställ här kgb@tele2.se
(Dalslands Konstförening).


Uppslag från ”Konstnärer i Dalsland 2”

 

Dalslands konstmuseum har också givit ut en bok om konstnärerna i Dalsland, ”Föregångarna”, skriven av dalslandskonstnären Christian Aarsrud.
Det är en bok i A4-format på 72 sidor men utan hård pärm. De flesta, 38 st, av Dalslands Konstnärsförbunds bortgångna medlemmar finns representerade. Boken gavs ut i samband med Museets 10-års-jubileum 2005, alltså samtidigt som Dalslands Konstförenings ”Konstnärer i Dalsland 2” kom ut.

 

Boken kan köpas på Dalslands konstmuseum för 100 kr. Skall den skickas tillkommer frakt.
telefon 0530-300 98.
E-post: info@dalslandsmuseum.se


Uppslag från ”Föregångarna”

Logotyp

Logotypen för Dalslands Konstnärsförbund designades av Björn Carlén 1994. Dalslands konstnärsförbunds trycksaker har alla de här logotyperna och det finns även flaggor med det här utseendet. De brukar vara hissade i samband med större evenemang som Sommar- och Höstsalongerna. Anledningen till att dessa kom till just 1994 var att det stundade ett 60-årsjubileum 1995.

Kuriosa

I samband med diskussionen om ersättningar till konstnärer kom ett brev från Georg Suttner. Det är inte mycket som hänt sedan 1964. Klicka här

Mark Twain: ”Vi föds som original men dör som kopior.”

Lejonet & Svinet
Det står två bronsstatyer – ett lejon och ett vildsvin – på vardera sidan av trapphallen i Konstakademiens entré på Fredsgatan 12 i Stockholm. Dessa bronsstatyer har gett upphov till ett talesätt på skolan;
att den antagne eleven gör ”sitt intåg som ett lejon” och ”sitt uttåg som ett svin”.

För att bli mästare i någon konstart krävs enligt Dr Erich  Fromm:
DISCIPLIN, KONCENTRATION, TÅLAMOD, VILJA
Han menar också att man måste inhämta mycket kunskap och färdighet innan man kan göra konst. ”Snickarlärlingen börjar med att lära sig hantera hyveln, pianoeleven med att öva in skalor och den som vill lära sig bågskytte enligt Zen-metoden börjar med andningsövningar. Den som uppriktigt önskar bli mästare i sin konst måste ägna hela sitt liv åt den. —- Var och en som tänker bli mästare i sin konst måste börja med att praktisera disciplin, koncentration och tålamod i hela sin livsföring.”

Felet med konsten är att den alltid är före sin tid” skrev en redaktör i en svensk landsortstidning i slutet på 1900-talet

En episod från Hörby, 1900-tal. Två budbärare skulle placera en en stor målning av en känd konstnär på en vägg i en offentlig lokal. Nu råkade de två männen placera tavlan med baksidan utåt. När konstnären gjort dem uppmärksamma på sitt misstag och de vänt tavlan, berättas det, att de med förvåning utlät sig: ”Ska ditta va rättan….?”

Herbert Thorsson, konstnär och skald i Snogeröd: ”Människor, som ser ut som Hin Håle vill att jag ska måla av dem, och på porträttet skall de se ut som Gud Fader – men ändå ska det va likt ….”

Kulturnämndsordförande i skånsk storkommun, omvald: – På frågan om konst och kultur i kommunen:
Kultur ? Ja, de e ju allting !
Så ni är nöjd med kulturen i er kommun ?
Ja, ja e nöjd.