Algot Galle har gått bort

Kära medlemmar!

Vi beklagar att vår kollega Algot Galle, medlem sedan 1948, har avlidit. Han var den siste i Bengtsforsgruppen där alla fem var våra medlemmar. Utöver Algot även Arne Isacson, Georg Suttner, Carleinar Tellwe och Lizzie Olsson-Arle.

Algot föddes i Hedalen i Ärtemark och växte upp i Bengtsfors, granne med Georg Suttner. De två var födda samma år, 1922, och fann tidigt en gemenskap i måleriet.

Efter kriget reste Algot och kamraterna Georg och Carleinar ut i världen till olika akademier. Algot Galle studerade vid Konstakademien i Köpenhamn 1947–1950 och för Fernand Legér i Paris 1951. Han var en period tillförordnad intendent för Dalslands konstförening. 1964 gick flytten till Nossebro där Algot fick tjänst som bildlärare och uppgiften att utveckla bildämnet i den nya högstadieskolan. Han lämnade dock aldrig kontakten med Bengtsfors där han fortsatt hade ateljé i sitt föräldrahem.

1965 fick Algot Galle Dalslands konstförenings konststipendium och 1990 Essunga kommuns kulturstipendium.  Han var huvudsakligen  oljemålare men utvecklade en stor bredd i sitt konstnärskap och experimenterade med olika tekniker och uttryck i bland annat  akvarell, gouache och grafik. I skolan i Nossebro utförde han en stor sgrafittovägg av skröjbränd lera.  Algot var verksam som konstnär långt upp i åren och behöll sin nyfikenhet på livet och konsten. Han är representerad hos Statens konstråd och i landsting och kommuner.

Algot Galle blev 95 år. Begravningen kommer att hållas i Ärtemarks kyrka 22 november klockan 11.

Styrelsen för Dalslands konstnärsförbund
7 november 2017